top of page

paulapoblet@gmail.com

+34 605 912 609

 

| Barcelona  08015 | Vic 08500 |

  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon

Un lloc per conviure: Habitatge Social a la Verneda

Barcelona, 2016.

Professors:  Jaime Coll

La Verneda i la Pau és un dels barris que conformen el districte barceloní de Sant Martí, on conflueixen teixits molt heterogenis formats per polígons d’habitatges de la dècada del 1950, indústria i construccions més contemporànies. El paisatge urbà ens mostra una realitat repleta de locals en planta baixa tapiats, naus industrials en venta o lloguer i poca activitat en horari no laboral.

Dins aquest entorn es presta especial atenció al carrer de Binèfar, com a eix vertebrador que comunica dues zones residencials del barri i s’interpreta com el primer element susceptible de transformació.

Finalment, es centra l’atenció en un dels casos d’estudi: un solar buit de 4.775 m2 de superfície que actualment s’utilitza com a zona d’aparcament d’una empresa d’autobusos. Es considera aquest com un punt estratègic, ja que es situa al mig del carrer i limita amb dos edificis d’equipament: un centre esportiu i un casal d’avis. S’entén, per tan, que una actuació puntual en aquest punt podria ajudar a la revitalització de tot l’eix i fins i tot del barri com a conjunt.

 

Una vegada sabem el lloc on volem actuar hem de pensar quin serà el millor programa per l’actuació. En primer lloc, i entenent que l’habitatge és el tema principal del curs es proposa una peça autònoma d’habitatge al centre del solar. S’entén aquest com un element autosuficient, que tindrà funcionament propi  de gran comunitat. L’edifici parteix de la idea d’un pati central a disposició de la comunitat, i d’uns habitatges d’accés mitjançant passera. L’usuari per el qual es pensa l’edifici és un usuari jove que podrà créixer dins el mateix, de tal manera que es pensaran diferents tipologies per poder abastir les necessitats d’aquest en el seu creixement.

En segon lloc, el projecte planteja completar l’illa d’equipaments existents en el carrer Binèfar, amb la voluntat de recolzar els usos ja existents però a la vegada ampliant per respondre a les necessitats existents i futures del barri. Actualment existeixen dues peces d’equipament: un centre esportiu i un casal d’avis, les dues situades a la cantonada del carrer Binèfar amb el carrer de Ca n’Oliva. Aquest és un dels punts amb més força en l’actual barri  de la Verneda i amb un important trànsit de gent que utilitza aquests dos serveis. Així doncs, partint d’aquesta realitat es proposa un edifici d’equipaments que envolta els dos existents

 

L’element més important del projecte és la peça d’habitatges. L’edifici parteix de la idea d’un pati central a disposició de la comunitat. Aquest centre neuràlgic de l’edifici pot actuar com a catalitzador de tota l’activitat social dels veïns, podent ser tant el pati de jocs dels més petits així com el racó de conversa per als més grans, proporcionant a l’usuari l’espai ideal per a la realització de diferents activitats diàries tot compartint-les amb la resta dels seus veïns. Per tal de potenciar l’ús d’aquest espai considero de vital importància orientar els accessos a l’habitatge cap a aquest pati, sent necessari que el resident circuli per aquest espai abans d’accedir a casa seva.

 

L’ordre geomètric bàsic de la tipologia apareix després d’una primera decisió sobre l’ordre estructural de l’edifici. A partir d’una estructura de 6x6m que permet la dimensió mínima de les peces en les dues crugies que defineixen l’habitatge. A partir d’aquesta primera formalització s’imagina que podria passar si una element del pis es desprèn d’aquest, se’n separa. Què passaria si una part de l’habitatge no tingués un ordre de continuïtat directe amb aquest, quins beneficis podria aportar a una tipologia tant petita? D’aquesta manera, la configuració d’una unitat ajuda a conformar tot el conjunt: una comunitat. L’element de circulació o passera esdevé un element clau del projecte, convertint-se en l’espai de convivència i relació del veïns, aconseguint una major riquesa gràcies a la discontinuïtat de la tipologia.

bottom of page